Hieronder een inkijkje hoe de WEF te werk gaat om zijn jongeren te recruteren. Met doelen waar eigenlijk niemand tegen kan zijn” spannen ze mensen voor hun karretje. Het stuk gaat over de eerste generatie global shapers van het WEF in NL met als bekendste gezicht Actrice Hanna Verboom. Net na het begin van de Corona ellende promootte ze nog een grote enquete van de SER/Namens Nederland over hoe het leven er na corona uit zou moeten zien met allerlei suggestieve vragen erin. Doel is natuurlijk om draagvlak voor verandering te creeeren. Ook zien we een andere hoofdrolspeler ten tonele komen, Feike Sijbesma… Ze promoten allerlei zaken maar het lijkt vooral te gaan over inclusiviteit en gender. Ze zijn een mooie kweekvijver voor het young global leaders programma…
Op 25 oktober 2011 is in Amsterdam een lokale hub opgericht bestaande uit 19 jonge Nederlanders tussen 20-30 jaar uit alle sectoren van de samenleving, die uitzonderlijk zijn in hun potentieel en erkend worden om hun prestaties en drive om een bijdrage te leveren aan onze samenleving.
De Global Shapers Community is een wereldwijd netwerk van het World Economic Forum van jonge mensen die zich inzetten om de meest urgente uitdagingen van de wereld aan te pakken, de toestand in de wereld te verbeteren en de toekomst vorm te geven. 50% van de wereldbevolking is jonger dan 27 jaar, maar de stem van de jeugd ontbreekt tot nu toe grotendeels in de mondiale besluitvormingsplatforms.
Global Shapers’ in Amsterdam
In samenwerking met de Young Global Leaders en onder het mentorschap van Feike Sijbesma (CEO Royal DSM), zal de Dutch Hub deel uitmaken van het internationale netwerk van de Global Shapers Community van het World Economic Forum en jongeren helpen hun leiderschapspotentieel te ontwikkelen ten dienste van de samenleving (lees WEF).
De Nederlandse Global Shapers, tussen de 20 en 30 jaar oud, zijn een diverse groep buitengewone mannen en vrouwen uit het bedrijfsleven, de overheid, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap, de kunst en de sport, die een passie en energie delen voor het bouwen aan een duurzamere, vreedzamere en inclusievere wereld. Het zijn sociaal geëngageerde individuen die allen erkend worden voor het initiëren van innovatieve projecten en/of organisaties die bijdragen aan het dienen van de samenleving in het algemeen, en die zeer betrokken zijn binnen hun (lokale) gemeenschappen.
Voorbeelden van Nederlandse Global Shapers zijn: Hanna Verboom (getitdone.org), Aart van Veller (Wij zijn Koel), Erik Staijen (Blue4Green), en Lyda den Hartog (Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie). “Met 50% van de wereldbevolking onder de 27 jaar, waarvan de meerderheid in stedelijke gebieden woont, ontstaat er een nieuwe mondiale dynamiek”, aldus Klaus Schwab, oprichter en uitvoerend voorzitter van het World Economic Forum. “We worden ons er steeds meer van bewust dat we jongeren op alle niveaus – lokaal, regionaal, nationaal en mondiaal – moeten betrekken bij oplossingen voor onze mondiale uitdagingen. Deze generatie heeft de passie, het dynamisme en de ondernemingszin om de toekomst vorm te geven.” Feike Sijbesma, CEO Royal DSM, die aanbood om deze nieuwe gemeenschap te begeleiden en te ondersteunen, zei: “De ideeën en nieuwe manieren van werken van de volgende generatie kunnen een cruciale input zijn voor de huidige wereldleiders bij het aanpakken van de wereldproblemen van vandaag. Wij bieden deze nieuwe generatie aan om mee vorm te geven aan hun eigen toekomstige wereld. De eerste bijeenkomst heeft bevestigd dat de energie, gedachten en ervaring van deze jonge groep nieuwe richtingen kunnen inslaan”.
De Nederlandse Global Shapers zullen deel uitmaken van een wereldwijd netwerk van lokale hubs, gevestigd in grote steden over de hele wereld. Elke lokale hub is ontworpen om mogelijkheden te bieden voor het ontwikkelen van en bijdragen aan initiatieven die zich richten op toekomstgerichte uitdagingen waarvoor de eigen gemeenschap zich in een unieke positie bevindt om deze aan te pakken, en voor interactie en samenwerking met andere hubs over de grenzen heen aan mondiale projecten om inzicht te krijgen en invloed uit te oefenen op de mondiale dimensie.
“Het is veelzeggend dat de millennial generatie zichzelf beschouwt als actieve agenten van verandering in plaats van passieve omstanders”, zegt David Aikman, hoofd van de Global Shapers gemeenschap, “In een recent onderzoek van Euro RSCG is 92% het ermee eens dat de wereld moet veranderen; 84% beschouwt het als hun plicht om deze verandering teweeg te brengen; en bijna 82% gelooft dat zij de macht hebben om dit te laten gebeuren. Voor een groot deel is deze generatie in toenemende mate zelfredzaam en heeft ze toegang tot informatie en technologie, wat enorme mogelijkheden voor interactie en samenwerking heeft gekatalyseerd. “Global shapers” worden gekozen door hun lokale city hubs via een rigoureus nominatie- en selectieproces in samenwerking met de Young Global Leaders van het World Economic Forum. Tot op heden zijn er meer dan 75 city hubs opgericht, waaronder New York, Londen, Mexico City, Johannesburg, New Delhi, Ulaanbaatar en meer. In Nederland is de Global Shapers Community ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Young Global Leaders.
De Global Shapers Gemeenschap
Opgericht in 2011 door Professor Klaus Schwab en uitgevoerd door de Young Global Leaders, is de Global Shapers Community een netwerk van hubs opgericht en geleid door jonge mensen die uitzonderlijk zijn in hun potentieel, hun prestaties en hun drive om een bijdrage te leveren aan hun gemeenschappen. Global Shapers ondernemen activiteiten die een positieve impact genereren door het vermogen van elke individuele Shaper te vergroten om de staat van hun gemeenschap te verbeteren en door mogelijkheden te bieden voor Shapers om lokaal en wereldwijd impact te hebben. De Global Shapers Community wordt gestimuleerd door de vele interacties binnen elke hub, tussen hubs en op mondiaal niveau.
Het forum van jonge wereldleiders
Opgericht in 2004 door professor Klaus Schwab, is het Forum van Young Global Leaders een unieke, multi-stakeholder gemeenschap van ‘s werelds meest buitengewone jonge leiders die een deel van hun tijd wijden aan het gezamenlijk aanpakken van mondiale uitdagingen en die toegewijd zijn om een deel van hun kennis en energie te gebruiken om collectief te werken aan een betere toekomst. Samen werken de Young Global Leaders aan het ontdekken van innovatieve oplossingen voor de meest urgente problemen van vandaag de dag door middel van verschillende initiatieven en werkstromen, maar ook door het katalyseren van de volgende generatie leiders.
De Nederlandse Young Global Leaders zijn: Katrin Ley (adidas Group), H.R.M Jaime de Bourbon Parma (Speciaal Gezant Ministerie van Buitenlandse Zaken Nederland), Karien van Gennip (ING Groep en voormalig staatssecretaris Ministerie van Economische Zaken), Coen van Oostrom (Oprichter en Ceo OVG Real Estate), Lucas Simons (Oprichter en Ceo NewForesight & SCOPEinsight, voormalig directeur Utz Certified), Dennis Karpes (NagaFoundation en voormalig oprichter van Dance4Life), Ronald de Jong (Philips).
Wereld Economisch Forum
Het World Economic Forum is een onafhankelijke internationale organisatie die zich inzet voor het verbeteren van de toestand van de wereld door het betrekken van zakelijke, politieke, academische en andere leiders van de samenleving om mondiale, regionale en industriële agenda’s vorm te geven. Het World Economic Forum heeft een succesvolle geschiedenis opgebouwd in het betrekken van jonge leiders om een positieve en proactieve invloed uit te oefenen op de mondiale agenda. Naast de bestaande gemeenschap van Young Global Leaders, die midden tot eind 30 zijn, heeft het Forum een speciale gemeenschap opgericht van jonge twintigers. Deze nieuwe gemeenschap – de Global Shapers Community – biedt jongeren een wereldwijd platform om de toekomst vorm te geven – waarbij de persoonlijke, gemeenschaps- en mondiale dimensie worden geïntegreerd.
Bron: https://www.nidi.knaw.nl/en/news/nieuws/wef-en-young-global-leaders-lanceren-lokale-hub