(Bron van dit artikel RTL Nieuws)
De coronacrisis onder de loep
Tientallen kinderen hebben gezondheidsschade opgelopen omdat ze door de coronacrisis te laat door een arts werden behandeld. Terwijl op de intensive care overuren werden gedraaid om coronapatiënten te redden, durfden of mochten ouders van zieke kinderen niet langskomen bij een arts. Met ernstige gevolgen.
Kinderartsen spreken tegen onze onderzoeksredactie van zeker vijftig meldingen. Zo was het kantje boord voor baby Jaxx. Het jongetje heeft een aangeboren hartafwijking. Hij werd steeds zieker, maar werd pas geholpen toen het al bijna te laat was.
Moeder Sandy vertelt: “Ik heb in al die tijd zo’n acht keer de huisarts gebeld of we langs mochten komen, maar dat hadden ze liever niet door corona. Soms hing ik panisch en huilend aan de telefoon.”
Toen haar zoontje op een gegeven moment blauw aanliep, heeft Sandy 112 gebeld, waarna Jaxx op de intensive care belandde. Hij moest met spoed worden geopereerd.
Hartafwijking baby Jaxx door coronadrukte bijna te laat gesignaleerd
Jaxx heeft een aangeboren hartafwijking. Hij werd steeds zieker, maar werd pas geholpen toen het al bijna te laat was.
Zeker vijftig meldingen
Kinderartsen zagen de afgelopen maanden tientallen minderjarigen die gezondheidsschade opliepen doordat ze te laat in het ziekenhuis kwamen. Ze gaven dit door aan een speciaal meldpunt van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde.
Voorzitter Karoly Illy: “Ik ben erg geschrokken van die aantallen. Het gaat om zeker vijftig meldingen, met soms ook ernstige schade. Er zijn te veel kinderen die zieker zijn geworden dan nodig en dat moeten we zien te voorkomen.”
Illy zag in de meldingen verschillende schrijnende voorbeelden: “Dan hebben we het bijvoorbeeld over kinderen die onnodig op een intensive care terechtkomen, omdat de diagnose diabetes te laat werd gesteld. Of baby’s die telefonisch werden beoordeeld en daardoor uiteindelijk onnodig in het ziekenhuis terechtkwamen.”
Hij legt uit dat mogelijk veel leed was voorkomen als die kinderen eerder waren gecontroleerd: “Dan hadden ze gewoon thuis kunnen blijven, of ze hadden sneller een diagnose gekregen en dan hadden ze sneller behandeld kunnen worden.”
Baby Jaxx op de intensive care.
Net op tijd
Baby Jaxx werd niet door de huisarts gezien, omdat de ouders vanwege corona niet naar de praktijk mochten komen. De huisarts bevestigt dat het beleid was om zo min mogelijk patiënten naar de praktijk te laten komen. De huisarts wil verder niet op deze casus reageren.
Het gaat nu naar omstandigheden goed met Jaxx. Maar zijn moeder Sandy hoopt dat dit een waarschuwing is: “Dit mag nooit meer gebeuren. Bij zo’n kleine baby slaat dit nergens op. Zo’n kleine baby moet gewoon nagekeken worden.”
Bange ouders
De onderzoeksredactie van RTL Nieuws sprak meerdere kinderartsen die zich zorgen maken. Zo zegt kinderarts Nathalie Schrijver-Levie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat patiënten om verschillende redenen te laat naar hun ziekenhuis kwamen: “Sommige ouders waren bang om met hun chronisch zieke kind naar het ziekenhuis te komen, omdat ze bang waren daar corona op te lopen. Ook waren er ouders die dachten dat je alleen nog met coronaklachten naar de dokter kon.”
Geen bezoek aan huisarts mogelijk
Maar soms kwam de vertraging ook omdat een huisarts te laat doorverwees. “In veel gevallen hadden patiënten en hun familie alleen telefonisch contact met een huisarts. Door de telefoon was het toch niet altijd even duidelijk wat er aan de hand was”, zegt kinderarts Schrijver-Levie.
Karoly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde, ziet deze redenen ook terug bij de meldingen die bij zijn vereniging binnenkwamen.
Het Nederlandse Huisartsengenootschap (NHG) geeft aan dat het een aantal weken landelijk beleid was dat patiënten alleen mochten bellen of langskomen als het hoognodig was. Huisartsen mochten zelf bepalen hoe strikt zij daarmee omgingen. Ze betreuren dat het soms mis is gegaan: “Het is erg als dit soort dingen misgaan. Het is belangrijk te weten wat er fout is gegaan of verbeterd moet worden en daarvan vervolgens te leren.” De NHG kan niet aangeven of ze concrete stappen hierin zetten.
Niet terughoudend zijn
De problemen zijn nog niet voorbij, ziet kinderartsenvoorzitter Illy. Ook nu nog druppelen meldingen binnen. Hij wil dat dit stopt en doet daarom een dringende oproep: “Als er vóór de coronacrisis reden was om naar de huisarts te gaan, ga dan nu ook. En als er voor de coronacrisis voor een huisarts reden was om een kind te zien, dan nu ook. Daar moet geen terughoudendheid over zijn.”
Oproep: ben jij vanwege corona in de problemen gekomen door uitgestelde zorg?
De onderzoeksredactie van RTL Nieuws doet onderzoek naar ‘niet-coronazorg’. Ben jij in de problemen gekomen omdat je afspraak is afgezegd? Of heb je gezondheidsschade opgelopen omdat je alleen kon (beeld)bellen met je zorgverlener, waardoor je bijvoorbeeld te laat de juiste diagnose kreeg? Dan horen wij graag je verhaal. Mail naar onderzoek@rtl.nl of lees hier meer.
RTL Nieuws / Maaike Kempes en Meike van Roosmalen
[zombify_post]
0 Comments