Onze telefoons zijn voor velen de nieuwe personal computer geworden – naast het feit dat ze ons primaire communicatiemiddel zijn, kunnen we films kijken, afbeeldingen en tekst bewerken en ons hele kantoor runnen. Maar hoewel smartphones het toppunt van modern gemak zijn, vormen ze ook een serieuze bedreiging voor onze privacy.
Hieronder vind je in het kort een aantal manieren waarop je smartphone je kan bespioneren en een aantal manieren waarop je je telefoon veilig kunt maken, behalve hem helemaal uitzetten.
1. Geotracking
Een belangrijk kenmerk van een smartphone is de mogelijkheid om zichzelf te lokaliseren, via multilateratie naar zendmasten of via de geïntegreerde GPS-chip. Dit maakt functies mogelijk zoals het bijhouden van afstanden tijdens het hardlopen en kaartnavigatie.
Deze geolocatie-informatie kan heel nuttig zijn en wetshandhavers kunnen een verdachte via zijn telefoon volgen. Apps volgen ook gebruikers en kunnen die informatie gebruiken om te zien welke locaties de eigenaar van de telefoon bezoekt en hoeveel tijd hij daar doorbrengt.
Denk je dat het uitschakelen van de GPS op de telefoon betekent dat je niet gevolgd kunt worden? Denk er nog maar eens over na, want er zijn ook mogelijkheden van het lokaliseren van telefoons via de andere sensoren, waaronder de versnellingsmeter, barometer en magnetometer.
2. Kwaadaardige apps
Een geweldige eigenschap van een smartphone is dat de functionaliteit ervan kan worden uitgebreid door apps te installeren, waardoor je na verloop van tijd een apparaat kunt bouwen met een gepersonaliseerde functieset. Deze apps zijn echter vaak niet van de meest gerenommeerde bronnen – en ze kunnen zichzelf meer informatie verschaffen dan nodig is. Anders dan je misschien had verwacht, de grootste bron van malware apps is Google Play store, waar dagelijks gemiddeld 200 slechte tot gevaarlijke apps worden geupload, om vaak pas maanden en vele klachten later door Google te worden verwijderd.
We zouden op zijn minst een beetje achterdochtiger moeten zijn waarom een eenvoudige app toegang nodig heeft tot onze contacten, GPS en camera.
De beste oplossing is om, waar mogelijk, open source apps te gebruiken. Dit zijn programma’s waarvan de broncode vrij online beschikbaar is gesteld, zodat beveiligingsexperts en de bredere gemeenschap ze kunnen controleren op bugs of verborgen achterdeurtjes. Of patched apps uit betrouwbare bron: apps waar alle spyware en adware uit is verwijderd.
3. Wi-Fi tracking
Het reizend en winkelend publiek wil graag verbonden blijven en gebruikt daarvoor vaak een gratis Wi-Fi-verbinding, en klikt om de servicevoorwaarden ongelezen te accepteren. Handig maar in werkelijkheid maar al te vaak een inbreuk op de privacy. Sommige supermarkten en warenhuizen maken gebruik van Euclid Analytics om het winkelend publiek te volgen en analyseren. Via de gratis Wi-Fi kan Euclid Analytics registreren welke afdelingen het winkelend publiek heeft bezocht en hoe lang ze daar hebben doorgebracht, en welke routes ze lopen. Openbare Wi-Fi is gevaarlijk, omdat andere apparaten die verbonden zijn met het draadloze netwerk kunnen proberen toegang te krijgen tot het jouwe. Daarom heb je een VPN-app nodig als je onderweg bent.
Je kunt het beste de Wi-Fi-functie helemaal uitschakelen op je mobiele apparaat, tenzij je thuis of op je werk bent.
4. Je camera kan je in de gaten houden
Smartphonecamera’s zijn ook een groot veiligheidsrisico, omdat ze geactiveerd en gebruikt kunnen worden om de eigenaar te bespioneren. Dit kan worden gedaan door software op de telefoon te installeren via fysieke toegang, of door gebruik te maken van installatie op afstand.
Android apps moeten ook specifiek toestemming vragen om functies zoals de camera te gebruiken, dus sta dit alleen toe als je het echt nodig hebt.
TIP: bij de hieronder aangeboden Faraday hoes krijg je gratis een camera afschermer, zet hem open als je jezelf wilt filmen/fotograferen en sluit hem daarna weer af, zo heb je weer controle over de camera.
5. Microfoon afluisteren
De microfoon is nog een beveiligingsrisico. Hoewel velen van ons zich vooral zorgen maken over iemand die privégesprekken afluistert, kunnen microfoons ook worden gebruikt om gegevens te verzamelen.
De enige veilige manier om afluisteren te voorkomen, is door ze zoveel mogelijk uit te schakelen in de instellingen van je apparaat. Voor individuele apps moet je hetzelfde doen als voor de camera. Controleer de individuele toestemmingen voor elke app in de instellingen van je apparaat en schakel microfoonondersteuning alleen in als het absoluut noodzakelijk is.
Bescherm je privacy: Faraday smartphone privacyhoes Blokkeert 4G, 5G, GPS, RFID signaal
Je smartphone is volledig verborgen en afgeschermd zodra hij in de goed afgesloten Faraday hoes zit. Blokkeert 4G, 5G, GPS en RFID-signaal. Blokkeert positiebepaling, volgen, spionage, voorkomt diefstal op afstand van ID-kaart en bankpasgegevens (elektronisch informatielek), blokkeert autosleutelsignaal enz. Vermijdt stralingsschade aan uw lichaam. Schermt uw smartphone volledig af bij veiligheidsverbod op het gebruik van mobiele telefoons. Het zilverkleurige compartiment is voor signaalbescherming en het andere deel is voor algemeen gebruik.
Materiaal: Lederfinish, binnenmateriaal: ionisch zilver anti-stralingsmateriaal.
Met extra voorvak en karabijnhaak, als extra ontvangt u gratis een webcam afschermer voor extra privacy.
Kleur: zwart
Afmetingen: 20,5 X 12 centimeter (geschikt voor grote smartphones)
Bestel hem hier Faraday Smartphone Privacyhoes