(Bron van dit artikel RTL Nieuws)
Burgemeesters bereiden zich voor op regionale lockdowns voor als het coronavirus deze zomer opnieuw oplaait. Dat hebben ze gisteravond laten weten bij het wekelijkse Veiligheidsberaad. “We moeten in de waakstand blijven”, vertelde voorzitter Hubert Bruls.
Portugal, Spanje, Kroatië. Steeds meer Europese landen hebben te maken met een opleving van het coronavirus. Om die uitbraken in te dammen wordt steeds vaker gekozen voor een regionale of lokale lockdown.
In Nederland is het nog niet zover, maar de burgemeesters bereiden zich hier wel op voor. Dat blijkt uit het Veiligheidsberaad van gisteravond. Iedere week komen de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s bijeen om te praten over de corona-aanpak.
‘Geleerd van de eerste maanden’
“Ik schat zelf in dat een tweede golf waarin het hele land geraakt wordt misschien wel achterwege blijft”, vertelde Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht. “Als het terugkomt zal dat een lokale of regionale brandhaard zijn. Daar zijn we ons op aan het voorbereiden. Ik denk dat we daar uiteindelijk wel klaar voor zijn.”
Ook op andere plekken in het land houden ze er rekening mee. “Ik denk dat we van de eerste maanden hebben geleerd met horten en stoten. Nu zijn we er op voorbereid”, zei Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn.
Hoe zo’n regionale lockdown er dan precies uit komt te zien, daar zijn de burgemeesters het nog niet over uit. Theo Weterings, de burgemeester van Tilburg, verwacht dat we niet meteen weer moeten binnenblijven. “Maar de voorzieningen zullen dan wel dicht moeten, daar moeten we rekening mee houden.”
“We gaan dan eigenlijk weer terug naar de eerste fase van indammen, waarin we met bron- en contactonderzoek proberen het virus zo goed mogelijk in de gaten te houden”, vertelde Heerts.
Grootste zorgen na de zomer
De burgemeesters merken dat het steeds moeilijker wordt om afstand te houden. Burgemeester Marianne Schuurmans van gemeente Haarlemmermeer merkt dat het aan de stranden best een uitdaging wordt. “Zeker jongeren houden graag een feestje. Als we een warme tropische zomer krijgen dan wordt het spannend.”
Toch denken de burgemeesters dat het grootste gevaar niet in de zomer zit, maar juist in de periode daarna als iedereen weer terugkomt van vakantie. “Het is misschien wel zomervakantie, maar het coronavirus gaat hoogstens met een winterslaapje. Daarom moeten wij in de waakstand blijven”, zegt Bruls.
[zombify_post]