(De Limburger)
Ernstig zieke Covid-19-patiënten kunnen veel baat hebben bij een behandeling met bepaalde reumamedicatie. Het kan hun herstelproces versnellen en het overlijdensrisico tot 65 procent verkleinen.
Dat concluderen longarts Rémy Mostard en reumatoloog Robert Landewé, beiden werkzaam in het Zuyderland ziekenhuis, in een wetenschappelijk artikel dat dinsdag is gepubliceerd in het Britse blad Annals of the Rheumatic Diseases.
Ontstekingsreacties
Zuyderland kreeg tijdens de coronapiek in maart en april, net zoals andere ziekenhuizen, te maken met een grote toestroom van coronapatiënten. Bij grofweg 20 procent van hen zagen de specialisten een ernstig ziekteverloop. Aangespoord door het virus raakt het eigen immuunsysteem van slag en ontstaan allerlei ontstekingsreacties. In medische termen heet dat verschijnsel een cytokinestorm. De inzet van zogeheten immunosuppressiva kan dat proces vertragen en zo het herstel versnellen; gemiddeld met zo’n zeven dagen. Ook bleek het minder vaak nodig de patiënten kunstmatig te beademen, zo ontdekten de Zuyderland-artsen proefondervindelijk.
Experimentele behandeling
Het Britse tijdschrift benadrukt dat het gaat om een experimentele behandeling. De publicatie van de Zuyderlandspecialisten is gebaseerd op de behandeling van 86 coronapatiënten, sinds begin april, met een hoge dosis glucocorticoïden. Dat middel zorgt voor een afweerreactie bij ontstekingen. Hetzelfde middel wordt ook ingezet bij de behandeling van reumatische aandoeningen.
Levens redden
Overactiviteit van het immuunsysteem is een belangrijke risicofactor voor coronapatiënten. In één op de vijf gevallen blijkt deze complicatie fataal. Door de cytokinestorm kunnen organen uitvallen. De experimentele behandeling van Zuyderland zou, in theorie, veel levens kunnen redden.
[zombify_post]