Amsterdam stopt met mondkapjesplicht voor drukke gebieden


0

(Het Parool)

Amsterdam stopt met mondkapjesplicht voor drukke gebieden
De mondkapjesplicht in drukke gebieden wordt al na krap een maand geschrapt. Burgemeester Halsema wacht het onderzoek naar het nut van de regel, die massaal genegeerd werd, niet af.
Het experiment waarmee het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte in Amsterdam werd verplicht, loopt af op maandag 31 augustus en wordt voorlopig niet verlengd. Ook Rotterdam gaat er niet mee door. Dat hebben de burgemeesters Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb besloten.
Dat betekent dat passanten op de Wallen, de Kalverstraat, Nieuwendijk, de Albert Cuypmarkt en Plein ’40-’45 vanaf maandag niet meer verplicht zijn om een mondkapje te dragen. Voor zover dat al gebeurde: vooral op de Wallen werd de maatregel nauwelijks nageleefd, ruim 150 boetes ten spijt.
Ook het enthousiasme voor de maatregel onder de voorstanders verminderde de afgelopen dagen. Daar waar de mondkapjes wel gedragen werden, zoals in winkel- en marktstraten, nam het aantal bezoekers snel af. Hierdoor veranderden winkeliers en ondernemers van pleitbezorgers, uit angst voor een tweede lockdown, in grote tegenstanders van de draagplicht, omdat die omzet kost.

Die afnemende drukte voert Halsema nu aan als argument om het experiment niet door te zetten. Nu het buiten niet meer zo warm is, de vakanties zijn afgelopen en het rustiger lijkt te worden in de stadscentra, is afstand houden weer mogelijk, aldus de burgemeester. Waar nodig wordt dat vergemakkelijkt met markeringen op straat om de looprichting aan te geven, en het instellen van eenrichtingsverkeer. De verplichting om een mondkapje te dragen blijft gelden in het openbaar vervoer en op de ponten.
De mondkapjesplicht werd op 5 augustus ingevoerd toen het na de lockdown in juli plotseling snel weer heel erg druk werd, vooral in de binnenstad. Hierdoor werd het steeds moeilijker om de 1,5 meter afstand te houden. Ook het aantal besmettingen steeg snel.

Drukteprobleem

Halsema en Aboutaleb vroegen het kabinet om de mogelijkheid om een regionale mondkapjesplicht te mogen invoeren, om een tweede lockdown te voorkomen. Veel andere veiligheidsregio’s zagen niets in zo’n verplichting omdat het drukteprobleem daar nauwelijks speelde.
De verwachting van Halsema en Aboutaleb was dat het dragen van mondkapjes een bewustwordingseffect zou hebben, waardoor men er op straat aan wordt herinnerd dat er een pandemie gaande is en het gedrag aanpast. Ook de consequentie dat het voor rondslenterende toeristen op de Wallen moeilijker is om te blowen of te drinken met een mondkapje op, speelde volgens Halsema mee.

Van tafel

Vlekkeloos is het experiment met de mondkapjesplicht niet verlopen. Pas in de loop van augustus kwam een zogenaamde ‘feitcode’ beschikbaar, waardoor handhavers sancties konden uitdelen met een bijpassende boete van 95 euro. Daarvoor was de boete 395 euro, een bedrag dat volgens Halsema niet in verhouding stond tot de overtreding.

De maatregel wordt nu geëvalueerd door het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, ook het RIVM kijkt mee. Zolang deze evaluatie nog loopt, wil Halsema niet zeggen of de draagplicht het gewenste effect heeft gehad. Wel heeft ze vaak gezegd dat verplichting en handhaving van coronamaatregelen alleen een ultiem middel kunnen zijn; de verantwoordelijkheid ligt bij de mensen zelf.
Helemaal van tafel is de maatregel nog niet. Als uit het onderzoek blijkt dat de maatregel effectief is geweest, of als het besmettingsniveau in de regio verder oploopt, kan de mondkapjesplicht opnieuw en in een andere vorm ingevoerd worden.

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

0
Frontier3

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *