1300 Mensen kregen narcolepsie in Europa! Wat ging er mis met de ‘veilige’ Mexicaanse griepvaccinatie in 2009?
In 2009 waart de Mexicaanse griep rond de wereld. De gezondheidsraad adviseert Minister Ab Klink om een vaccin in te kopen en dit te geven aan kinderen van 6 maanden tot 4 jaar.
Voor een bedrag van 144 miljoen worden 34 miljoen vaccinatiedoses besteld mede omdat door deskundigen wordt gesuggereerd dat een tweede injectie noodzakelijk zou zijn. Een grote vaccinatiecampagne (met bijbehorende angst) wordt gestart en er worden zo’n half miljoen vaccinaties gegeven. Een grote uitbraak blijft echter uit, en uiteindelijk worden 20 miljoen dosis weggegooid à € 7,20 per stuk. Toch is iedereen blij dat het goed is afgelopen. Na wat gesputter van de Tweede Kamer over de gemaakte kosten gaat men over tot de orde van de dag.
Echter, eind 2009 blijken er zich toch al wat problemen te ontwikkelen. Het middel Pandemrix van fabrikant GlaxoSmithKline (GSK) blijkt veel bijwerkingen te hebben. Dit is reeds in een vroeg stadium bij de fabrikant bekend. De vaccinatiecampagne wordt echter willens en wetens doorgezet. In de maanden erna vallen er doden en worden er zeer ernstige bijwerkingen gemeld.
De ziekte narcolepsie, waardoor mensen te pas en te onpas in slaap vallen, blijkt een van de bijwerkingen te zijn. Bij het Lareb worden in Nederland zo’n dertig gevallen aangemeld. Tien jaar later is de strijd om erkenning in veel gevallen nog niet gestreden. In heel Europa gaat het om ruim 1300 gevallen van de 30 miljoen ingeënte mensen. Inmiddels is de directe link met de vaccinaties gelegd, maar wordt er gezegd dat de vaccinaties levens hebben gered.
Had er langer en beter getest moeten worden?
Had men met het middel moeten stoppen toen men wist van de bijwerkingen?
Mag je onder zogenaamde tijdsdruk wel experimenteren met de gezondheid van je medemens?
In het huidige tijdsgewricht lijkt men wel weer in dezelfde valkuilen te stappen. Zo’n 70 bedrijven zijn in competitie om zo snel mogelijk een vaccin op de markt te hebben. Wie het eerst is, boort een miljardenmarkt aan…Is dit ook de reden waarom preventie telkens weer wordt weggewuifd door onze politici?